Espoon esteetön teko 2017


Espoon Autismi- ja Aspergeryhdistys ry ehdottaa Vuoden esteetön teko -palkinnon saajiksi kolmea espoolaista tahoa, joiden toiminta on merkittävästi parantanut autismin kirjon perheiden elämänlaatua. Kino Tapiola on tehnyt kulttuurielämykset ja HopLop Espoo sekä Espoon kaupunki liikunnan ilon mahdollisiksi perheille, joiden on haasteellista harrastaa ”tavallisessa” toimintaympäristössä.

Kino Tapiola (Yritykset ja yhteisöt -sarja)
Tapiolan perinteikäs elokuvateatteri on yhteistyössä yhdistyksemme kanssa järjestänyt kolme autismiystävällistä elokuvanäytöstä. Syksyllä 2015 järjestetty näytös oli tiettävästi ensimmäinen laatuaan koko Suomessa. Yhteistyö jatkuu.
Autismiystävällisessä näytöksessä elokuva esitetään tavallista maltillisemmalla äänenvoimakkuudella eikä salia pimennetä täysin. Katsomossa saa liikehtiä ja eläytyä. Näytös sopii kaikille lapsille, joita kovat äänet ja elokuvateatterin pimeys saattavat jännittää. Näytöksiin on osallistunut autismin kirjon perheiden lisäksi muita erityislapsia sekä ensimmäistä kertaa elokuvissa olleita pieniä lapsia perheineen.

HopLop Espoo (Yritykset ja yhteisöt -sarja)
Liikunnallinen seikkailupuisto HopLop Espoo järjestää kerran kuukaudessa sunnuntaisin autismin perheiden oman aamuvuoron. Seikkailupuisto avaa ovensa autismin kirjon perheille tuntia aikaisemmin kuin muille asiakkaille.
Autismin kirjon perheiden omalla vuorolla melutaso ja tungos ovat tavallista vähäisemmät eikä kenellekään tarvitse selitellä oman lapsensa käytöstä. Lapset pääsevät purkamaan energiaa virikkeellisessä ja kiinnostavassa ympäristössä.

Sovellettu perheuintiryhmä (Espoon kaupunki -sarja)
Espoon kaupunki järjestää sovellettua perheuintia 3−12-vuotiaille erityislapsille. Uinti on monille erityislapsille mieluisa laji. Se tarjoaa myönteisiä aistielämyksiä ja hyvän ympäristön opetella motorisia taitoja ja kehonhallintaa. Uimahallien äänimaailma ja aistiärsykkeiden moninaisuus tavallisilla vuoroilla on monille kuormittava.
Aikaisempina vuosina sovelletun perheuinnin ryhmiä on toiminut Leppävaaran ja Tapiolan uimahalleissa. Leppävaaran uimahallin ryhmä tuli syksyllä 2016 hetkessä täyteen, koska vastaavaa ryhmää ei voitu perustaa Tapiolan uimahalliin sen remontin vuoksi. Espoon kaupunki reagoi tilanteeseen kiitettävän nopeasti ja perusti Leppävaaraan myös toisen sovelletun perheuinnin ryhmän.

Lisätietoja:
Espoon Autismi- ja Aspergeryhdistys ry, puheenjohtaja Sonja Nurmi, sonja.nurmi@iki.fi, gsm 050 3621 469

Espoon Autismi- ja Aspergeryhdistys edistää autismin kirjon henkilöiden ja heidän perheidensä elämänlaatua, yhteiskunnallisia etuja ja tasa-arvoa. Yhdistys myös järjestää aktiivisesti toimintaa: esimerkiksi kerhoja ja muita kokoontumisia.

Espoon Autismi- ja Aspergeryhdistys toimii paikallisesti ja vapaaehtoisvoimin. Useimpien yhdistyksen toimijoiden ja jäsenten perheissä jollakulla on autismin kirjon häiriö. Yhdistys kuuluu Autismi- ja Aspergerliittoon, joka palvelee autismin kirjon valtakunnallisena asiantuntijana.